vineri, 19 ianuarie 2024

Diavolul prinde putere când păcatul se învechește în om – de Sfantul Paisie Aghioritul


Omul, daca cade intr-o patima, cum ar fi betia, drogurile, curvia, lacomia, avaritia, etc si nu-si da seama in ce stare este si persista in ea, cu timpul cel rau capata putere mare asupra omului si devine proprietar pe suflet, minte si trup.Adica usor, treptat se indeparteaza Duhul Sfant si sufletul moare, iar in inima isi face loc chiar diavolul patimei sau al pacatului respectiv.
Cu cat omul este mai mandru, trufas, plin de el, nu suporta observatiile sau sfaturile, cu cat injura si bleastema, facat toate relele pamantului- cu atat de mare este demonizarea lui. Un asemenea om, dupa cum scriu Sfintii parinti, va avea mare invidie, ura, dusmanie pe tot omul, ii va invinovati pe toti de toate relele, chiar daca el este vinovat, caci i se intuneca asa de tare mintea, ca la alb va zice ca e negru, adica i se stramba mintea, devine una draceasca, nu omeneasca.
Tare greu mai gaseste calea spre Lumina un asemenea om. Multa rugaciune a familiei, a preotilor, lacrimi multe de indurare.
Este foarte usor de pierdut mantuirea in zilele de astazi, caci traim zilele de pe urma, dupa cum zic Sfintii Parinti, vremea cand pacatul a devenit o virtute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu