sâmbătă, 1 aprilie 2017

TALPA MAICII DOMNULUI Pochaev film ortodox rusesc tradus

 

Film ortodox: LAVRA POCEAEV – MINUNILE MAICII DOMNULUI. “Talpa Nascatoarei de Dumnezeu”




  “[…] Astazi Lavra Pochaev are aproximativ 100 de calugari si peste 200 de persoane in ascultare. 

Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Pochaev iti atrag atentia de la cativa kilometri cand vii dinspre orasul Kremenetz, localitate situata la aproximativ 250 de km distanta de Cernauti in directia nord. […]. 
O catedrală inchinata Adormirii Maicii Domnului. Cu dimensiuni impresionante, zugravita in alb si roz, catedrala are mai multe altare si icoane de o frumusete rara iar pe peretii din interior sunt pictate uriase scene biblice si scene din viata manastirii. In fiecare dimineata la ora 5,00 in catedrala se aduna calugarii si credinciosii care se roaga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. E momentul in care Icoana inconjurata de raze aurii, impodobita cu pietre pretioase, este coborata incet din inaltul catapetesmei pentru ca oamenii sa se poate apropia de ea si sa se inchine.



Alexandr Sinitki studiaza teologia la Pochaev. Este seminarist in anul IV si ghid pentru pelerinii veniti la vestita lavra din Ucraina. Redăm din cuvintele lui povestea acestei minunate icoane:

“Icoana a fost pictata in stil bizantin pe lemn de tei. Dateaza din secolele X-XII. Dimensiunea ei este de 30X40 cm. Icoana a ajuns la Pochaev in 1559 cand Mitropolitul grec Neofit efectua o vizita la Kiev si aici a facut un popas la contesa Goiski careia i-a daruit Icoana in semn de multumire pentru gazduire.


 Prima minune savarsita de Icoana a fost atestata in 1597 cand fratele Annei, orb din nastere, rugandu-se la Icoana a capatat vederea. In semn de multumire Anna Goiski a daruit Icoana si o parte din mosie manastirii Pochaev. Dupa moartea Annei Goiski mosia a revenit nepotului sau Andrei. Fiind luteran, acesta a organizat o adevarata prigoana asupra calugarilor luand inapoi de la manastire darurile matusii sale. Le-a interzis calugarilor pana si sa ia apa de la fantana Sfantului Iov de la poalele colinei Pochaev. In anul 1643 devasteaza manastirea si fura Icoana facatoare de minuni. Duce in acelasi timp o viata plina de chefuri. In timpul unei petreceri (de altfel imortalizate intr-o fresca din biserica) Andrei Ferlei ii cere sotiei, in prezenta amicilor sai petrecareti, sa batjocoreasca icoana. Maica Domnului nu a permis insa profanarea Icoanei si sotia lui Andrei Ferlei a devenit posedata de diavol. Femeia si-a revenit numai dupa ce Icoana a fost readusa la manastire. De atunci Icoana nu a mai parasit niciodata manastirea noastra. S-au facut numeroase copii dupa Icoana si acestea la randul lor au facut multe minuni.”


Icoana „Urma Maicii Domnului” Pochaev

Tot in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pochaev credinciosii se inchina la Urma Maicii Domnului. Se spune ca Maica Domnului s-a aratat aici intr-o para de foc in anul 1240 si ca, in locul in care a pasit, a ramas pe stanca amprenta talpii piciorului drept. In acel loc a aparut un izvor facator de minuni. Urma Maicii Domnului se afla astazi la o jumatate de metru sub nivelul podelei bisericii. Dat fiind accesul anevoios spre Urma Maicii Domnului, calugarii au brodat Urma pe un batic de matase care este asezat mai sus de nivelul podelei, sub un frumos baldachin amenajat nu departe de intrarea in biserica. Locul unde e Urma Maicii Domnului e imbracat in argint iar mai sus se afla o icoana cu chipul Maicii Domnului, daruita manastirii in secolul al XIX-lea de familia academicianului Verbovski. In fiecare dimineata credinciosii au posibilitatea sa se inchine la Urma Maicii Domnului primind in acelasi timp si cate un pic de apa sfintita de la izvorul Maicii Domnului. S-au facut mai multe minuni in acest loc, prima fiind datata in anul 1664 cand, un taran pe nume David Goiduc s-a spalat pe fata cu apa sfintita de la acest izvor si si-a recapatat vederea. […]”


 http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/film-ortodox-lavra-poceaev-minunile-maicii-domnului-talpa-urma-nascatoarei-de-dumnezeu-video/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu